Τα πολύχρωμα φρούτα που προστατεύουν τα νεύρα, την όραση και την υγεία των γυναικών

Σύμμαχος κάθε γυναίκας αποτελούν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, τις φυσικές χρωστικές ουσίες που δίνουν τα έντονα χρώματα σε φρούτα και λαχανικά και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για σοβαρές εκφυλιστικές νόσους.

Σημαντικούς λόγους για περισσότερα «χρώματα» στη διατροφή τους έχουν οι γυναίκες κάθε γενιάς ώστε να αντιμετωπίσουν μια αδυναμία που προκύπτει από τη βιολογία τους· τη μεγαλύτερη ευπάθεια σε ασθένειες συγκριτικά με τους άνδρες παρά το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Όπως σχολίασε ο Δρ Billy R. Hammond, εκ των συγγραφέων της ομάδας από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια που διεξήγαγε και τη σχετική ανασκόπηση, οι άνδρες πλήττονται από δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες που σπανίζουν στις γυναίκες, οι τελευταίες ωστόσο προσβάλλονται από νόσους μακροχρόνιες και εξουθενωτικές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών που δημοσιεύονται στο Nutritional Neuroscience, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή όπως γλυκοπατάτες, λάχανο, σπανάκι, καρπούζι, πιπεριές, ντομάτες, πορτοκάλια και καρότα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην πρόληψη παθήσεων όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η άνοια, δύο μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα καθώς δύο στα τρία περιστατικά τους αφορούν γυναίκες.

Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε στοιχεία παλαιότερων μελετών για ένα εύρος εκφυλιστικών παθήσεων που αφορούν κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά τον γυναικείο πληθυσμό ακόμη και μετά την συνεκτίμηση του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής, από αυτοάνοσα νοσήματα (80% των περιπτώσεων παγκοσμίως) έως την άνοια.

Ο ρόλος του φύλου στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Σύμφωνα με τον Δρ Hammond, μια εξήγηση αποτελεί ο διαφορετικός τρόπος που οι βιταμίνες και τα μέταλλα προσλαμβάνονται από τον οργανισμό ανδρών και γυναικών. Το λίπος αποτελεί σημαντική δεξαμενή των παραπάνω θρεπτικών στοιχείων, ιδιαιτέρως χρήσιμη κατά την εγκυμοσύνη. Καθώς οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά λίπους από τους άνδρες, το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών και μετάλλων αποθηκεύονται εκεί και, έτσι, δεν επαρκούν για τον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους σε προβλήματα εκφύλισης.

Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που εντοπίζονται σε συγκεκριμένους ιστούς των ματιών και του εγκεφάλου, πέρα από ισχυρή αντιοξειωτική δράση, έχουν συνδεθεί και με καλύτερη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Hammond ανέφερε:

«Οι άνδρες και οι γυναίκες καταναλώνουν περίπου την ίδια ποσότητα αυτών των καροτενοειδών, αλλά οι απαιτήσεις των γυναικών είναι πολύ υψηλότερες. Οι (επίσημες) συστάσεις θα πρέπει να διαφοροποιηθούν, ωστόσο απουσιάζουν εν γένει οδηγίες τόσο για άνδρες όσο και γυναίκες σχετικά με διατροφικά συστατικά και ασθένειες που προκαλεί η ανεπάρκειά τους. Μια από τις σκέψεις για την επιστημονική δημοσίευση είναι πως οι συστάσεις πρέπει να αλλάξουν ώστε οι γυναίκες να γνωρίζουν τις αδυναμίες τους και να προβούν στην κατάλληλη πρόληψη.

»Τα συστατικά της διατροφής επηρεάζουν τον εγκέφαλο, από την προσωπικότητα έως την αντίληψή για τον εαυτό μας. Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πόσο έντονη επίδραση έχει η διατροφή στο ποιοι είναι ουσιαστικά, στη διάθεσή τους ακόμη και στην τάση για ξεσπάσματα θυμού».

Πηγή: ygeiamou.gr

Σχετικά